ГоловнеПолітика

Кулеба розповів про синхронізацію з ЄС

Україна в 2020 році приєдналася до майже 90% заяв Євросоюзу про світові події. Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

«Є чіткий індикатор близькості наших з Європейським Союзом позицій: у 2020 році рівень приєднання України до заяв ЄС склав майже 90%. Це і є реальна синхронізація, реальне загальне бачення України і ЄС про події, які відбуваються в світі», — сказав Кулеба.

Міністр сподівається, що наступний саміт Східного партнерства стане по-справжньому амбіційним і результативним.

«Україна об’єдналася з Грузією і Молдовою, створили, по суті, такий формат — асоційоване тріо для координації зусиль. Дійсно, три наші держави мають особливий статус у відносинах з ЄС, ми вважаємо, що ЄС позитивно відповість на наше прагнення мати більш амбітний і більш предметний пакет завдань і цілей на середньостроковий період у рамках Східного партнерства», — підсумував Кулеба.

Нагадаємо, що раніше глава ЄК обговорила із Зеленським боротьбу з епідемією. Євросоюз хоче допомогти Україні боротися з коронавірусом, поки не почне працювати механізм COVAX, підкреслила фон дер Ляєн.

Також у ЄС запевнили в пріоритетності COVID-вакцини для України. Посол ЄС в Україні нагадав, що Євросоюз надав Україні 190 млн євро допомоги і 1,2 млрд фінансової підтримки.