ГоловнеЗдоров’я

Ляшко розповів, коли можна вакцинуватися тим, хто перехворів COVID

Ті, які перехворіли коронавірусною інфекцією, можуть вакцинуватися вже через шість місяців після хвороби, вважає заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. Про це пише Інтерфакс-Україна.

За його словами, такі рекомендації дає Національна технічна група експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ).

При цьому НТГЕІ допускає і більш ранні терміни вакцинації, якщо на цьому наполягає особа, яка підлягає вакцинації відповідно до груп пріоритетності.

«Вакцинація може бути проведена раніше шестимісячного терміну при достатній кількості доз вакцини для забезпечення вакцинації осіб в даній групі пріоритетності, які не мають задокументованого COVID-19 в анамнезі і якщо це не суперечить чинній інструкції до вакцини», — повідомив Ляшко.

Експерти рекомендують відстрочити другу дозу вакцини на шість місяців для осіб з гострим перебігом COVID-19, у яких захворювання розвинулося після отримання першої дози вакцини.

При цьому вони підкреслюють, що ці рекомендації можуть бути змінені в разі надходження оновлених даних і, якщо вони не суперечать чинній інструкції до вакцини.

Також НТГЕІ рекомендує відкласти принаймні на шість місяців вакцинацію осіб, які раніше отримували терапію антитілами від COVID-19 або реконвалесцентну плазму.

При цьому, згідно з рекомендаціями НТГЕІ факт проведеної вакцинації проти COVID-19 ніяк не повинен впливати на терапевтичну тактику пацієнта з COVID-19.

Щодо вакцинації проти COVID-19 вагітних і жінок, які годують дітей грудним молоком, НТГЕІ рекомендують відстрочити вакцинацію вагітних або введення другої дози вакцини до закінчення вагітності.

При цьому вакцинація вагітних медичних працівників, віднесених до пріоритетної групи з проведення щеплень проти COVID-19, може бути проведена, якщо користь від вакцинації має переваги над високим ризиком інфікування і важким перебігом COVID-19.

Експерти не рекомендують рутинного проведення тесту на вагітність перед вакцинацією проти коронавірусу.

Крім того, експерти вважають, що жінки, які вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень.

Також члени НТГЕІ рекомендують проводити планову вакцинацію проти інших інфекційних хвороб через 28 днів після отримання другої дози вакцини проти COVID-19. У разі, якщо вакцинація проти COVID-19 є перешкодою для планової вакцинації за віком або за схемою, цей термін може бути скорочений до 14 днів.

Щодо використання вакцин на платформі мРНК у осіб з алергією, експерти рекомендують у разі встановлення важкої алергічної реакції в анамнезі на поліетиленгліколь або подібну молекулу, вважати це абсолютним протипоказанням до щеплення вакцинами, до складу яких входить ця речовина.

Нагадаємо, Євросоюз підтримає COVID-вакцинацію в Україні проектом на суму 40 млн євро для шести країн Східного партнерства.