Прогрес

Море Кракена на Титані здивувало вчених глибиною

Астрономи з’ясували, що глибина моря Кракена на найбільшому супутнику Сатурна Титані перевищує 300 метрів, що в десять разів більше, ніж передбачалося. Про це повідомив портал Space з посиланням на дослідження, опубліковане в Journal of Geophysical Research: Planets.

Зазначається, що відповідні дані ще в 2014 році зібрав міжпланетний зонд Cassini. Попередньо глибину моря Кракена оцінили в 35 метрів. Однак подальші розрахунки показали, що вона майже дорівнює висоті будівлі Крайслер-білдінг в Нью-Йорку (319 метрів).

Як вказав провідний автор дослідження Валеріо Поджалі, науковий співробітник Корнельського центру астрофізики і планетарних наук (CCAPS), глибина і склад кожного з морів Титана були вивчені, і тільки море Кракена, яке містить близько 80% поверхневих рідин супутника, залишалося загадкою.

Вчені визначили глибину моря, проаналізувавши час відображення радіолокаційного сигналу зонда від його поверхні і дна, а склад — за кількістю енергії, поглиненої при проходженні через рідину.

І склад, і глибина моря Кракена здивували фахівців. Як з’ясувалося, в складі рідини — переважно суміші етану і метану, — переважав метан, як і в сусідньому море Лігеї.

Раніше астрономи припускали, що Кракен багатший етаном через його розміри і та географічне положення в низьких широтах. Несподіваний хімічний склад моря допоможе краще зрозуміти цикл випадання опадів на Титані.

Також вчені сподіваються з’ясувати, звідки на супутнику Сатурна береться рідкий метан. Титан отримує від Сонця приблизно в 100 разів менше енергії, ніж Земля, і постійно перетворює метан в своїй атмосфері на етан.

Згідно з підрахунками, поверхневі запаси метану повинні були повністю вичерпатися за десять мільйонів років.

Надалі планується розробити і відправити на Титан підводний човен, який вивчить море Кракена.

Нагадаємо, незважаючи на низьку температуру, умови на Титані можна зіставити із земними на ранніх стадіях розвитку. Тому вчені не відкидають можливості існування найпростіших форм життя в надрах супутника, де середовище може виявитися більш комфортним, ніж на поверхні.