Здоров’я

МОЗ чекає поставки китайської вакцини в лютому

Поставки вакцин від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech, з якою Україна уклала контракт на 1,9 млн доз, можуть початися в лютому. Такі терміни озвучив міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі каналу Україна 24.

«Відповідно до контракту перші 700 тис. доз виробництва китайської компанії Sinovac Biotech ми повинні отримати протягом 30 календарних днів після реєстрації вакцини або в країні виробника, або в інших, є перелік країн, у тому числі США, ЄС, Бразилія, Туреччина. Ми розраховуємо на реєстрацію в одній з цих країн у січні, 7 січня повинні бути надані результати клінічних досліджень у Бразилії, після цього буде відповідна реєстрація, тому ми в лютому розраховуємо отримати ці 700 тис. доз», — сказав міністр.

Степанов також заявляє, що в найближчі тижні будуть підписані договори з іншими виробниками вакцини.

Також міністр розповів, кого вакцинуватимуть у першу чергу.

«Вакцина називається Coronavac, 700 тис. доз розраховані на 350 тис. громадян. Ми затвердили національний план вакцинації, і в першу чергу будемо вакцинувати медпрацівників, які працюють із хворими на COVID-19, це наш живий щит. Наступні — наші громадяни, які живуть у спеціалізованих закладах, таких, як будинки людей похилого віку. Далі — наші військові в зоні ООС», — розповів Степанов.