АналітикаГоловне

МВФ поліпшив прогноз щодо світової економіки

У 2021 році Міжнародний валютний фонд очікує зростання світової економіки на рівні 5,5%. У порівнянні з жовтнем минулого року прогноз поліпшений на 0,3 п.п. Відповідні дані має опублікований огляд МВФ World Economic Outlook за січень 2021 року.

Як зазначила головний економіст МВФ Гіта Ґопінат, перегляд прогнозу на 2021 рік відображає позитивні ефекти початку вакцинації в деяких країнах.

«Після серйозної рецесії в 2020 році ми прогнозуємо зростання світової економіки на 5,5% в 2021 році і на 4,2% в наступному році. Показник 2021 року на 0,3 п.п. вищий за наш жовтневий прогноз. І це відображає позитивний ефект від успіху вакцини, який ми спостерігали до кінця минулого року, і додаткову політичну підтримку, яка була надана в деяких країнах. Але це було частково компенсовано відновленням поширення вірусу в кількох країнах і введеними заходами стримування, які чинять негативний вплив на економічну активність», — сказала Ґопінат.

А в 2022 році, згідно з прогнозом, світовий ВВП зросте на 4,2%.

Нагадаємо, у грудні СОТ заявила про зростання світової торгівлі через ослаблення карантинних обмежень.

Раніше Генсек ООН Антоніу Гутерреш попередив, що на світ чекає найсильніший за 80 років економічний спад. На його думку, ніяка COVID-вакцина не зможе виправити шкоду, якої вже було завдано.