Прогрес

На Борнео заново відкрили унікальну птицю

На індонезійському острові Борнео вперше з 1840 року помітили рідкісний вид птахів — чорнобриву мишачу тімелію (Malacocincla perspicillata). Про це йдеться в статті журналу BirdingASIA.

Протягом майже двох століть єдиним доказом існування виду залишався екземпляр з музейної колекції в нідерландському Лейдені, який привезли з експедиції на Борнео в період між 1843 і 1848 роками.

За цей час деякі орнітологи вирішили, що вид повністю зник.

Але кілька місяців тому чорнобрива мишача тімелія раптом з’явилася на острові в лісі індонезійської провінції Південний Калімантан. Її випадково помітили і сфотографували місцеві жителі Мухаммед Суранто і Мухаммед Різкі Фавзан.

Орнітологи впізнали в пернатому на фото чорнобриву мишачу тімелію (інші назви: чорнобривий щебетун, чорнобривий лепетайло). Птах з ряду горобцеподібних вирізняється сіро-коричневим забарвленням, потовщеним дзьобом і чорною маскою, що йде через очі.

Тімелія вижила, незважаючи на масштабну вирубку лісів на Борнео, у результаті якої безліч представників фауни позбавляються середовища проживання.

Орнітологи і захисники природи планують відвідати місце виявлення птаха, як тільки знімуть карантинні обмеження.

Раніше повідомлялося, що в Новій Зеландії вибрали птицю року. Переможцем конкурсу став папуга какапо, який знаходиться на межі зникнення в природі.