Прогрес

На Марсі виявили сліди різких змін клімату

Вчені з’ясували, що приблизно 50 тисяч років тому на Марсі відбулася різка зміна клімату. Такого висновку вони дійшли, вивчаючи історію формування гігантських каньйонів на північному полюсі Червоної планети, повідомляє Scientific Reports.

Як відомо, на полюсах Марса перебувають великі поклади льоду, які складаються із замороженої води і вуглекислого газу, причому останній є тільки на південному полюсі планети.

Астрономів давно цікавить, як і коли виник цей лід, оскільки історія його формування пов’язана з головною загадкою Червоної планети — зникненням всіх запасів його води і більшої частини атмосфери.

Вчені припускають, що значна частина вод марсіанських океанів перебуває в замороженому вигляді на полюсах. На півдні вони ховаються під шаром з отверділого вуглекислого газу, існування якого є предметом суперечок серед вчених.

Не менше запитань викликає і північна полярна шапка Марса, покрита безліччю гігантських каньйонів, які об’єднуються в гігантську спіралеподібну структуру, походження і вік якої залишаються загадкою.

Старший науковий співробітник Планетологічного інституту в Тусоні (США) Алексіс Родрігес і його колеги вважають, що розкрили цю таємницю. Вивчаючи фотографії та тривимірні карти одного з каньйонів, вони виявили сліди відносно недавніх різких змін в кліматі Марса.

Виявилося, що спіральний візерунок складається з безлічі окремих сегментів, які виникли в різний час. У нинішньому вигляді він постав відносно недавно (за геологічними мірками) — близько 50 тисяч років тому.

У його формуванні були замішані потужні полярні вітри, які руйнували поверхневі шари льоду і несли його частки в помірні широти, а також сонячне світло, яке випаровувало ділянки льодової шапки, що «дивляться» в бік екватора Марса.

Як наголошують дослідники, такі процеси були можливі тільки в тому випадку, якщо в той час клімат Марса пережив різке потепління. Імовірно це могло бути пов’язано зі змінами в куті нахилу його орбіти, на що, зокрема, вказують недавно відкриті сліди руху води по схилах кратера Істок.

Каньйони і поклади льоду на північному полюсі Марса особливо цікаві, тому що завдяки їм можна дізнатися, як змінювався клімат планети, а також знайти джерело чистої прісної води для учасників майбутніх експедицій.