Економіка

На початку 2021 року погіршилися настрої українського бізнесу

В Україні бізнес погіршив оцінки поточного економічного стану своїх підприємств — на тлі локдауну Індекс очікувань ділової активності в січні 2021 року знизився до 37,6, тоді як у грудні він становив 45,5. Про це свідчать дані щомісячного опитування підприємств України, проведеного Нацбанком.

Очікування підприємств знаходяться на рівні нижче, ніж рівноважне значення (50 пунктів), одинадцятий місяць поспіль, з березня 2020 року.

«Ослаблення ділової активності, що є типовим для початку року і зазвичай пов’язано зі скороченням кількості робочих днів, було значно посилено введенням строгих карантинних обмежень до деяких видів підприємницької діяльності», — сказано у звіті.

Крім того, підприємства всіх секторів, залучених до опитування, суттєво погіршили очікування результатів своєї діяльності. Найпесимістичніші очікування у підприємств секторів будівництва і торгівлі.

Також підприємства продовжують очікувати зростання цін на власну продукцію та послуги на тлі підвищення закупівельних цін. Залишаються песимістичними очікування підприємств усіх видів економічної діяльності щодо загальної кількості працівників, свідчать результати опитування.

Опитування підприємств було проведено з 5 січня до 25 січня 2021 року. В опитуванні взяли участь 202 підприємства.

Нагадаємо, що в 2020 році бізнес вивів з України $3,7 млрд. За рік репатріація дивідендів зросла майже на 20% і виявилася вищою за середньорічні рівні.

Також повідомлялося, що через локдаун закриється кожен десятий малий бізнес. У зв’язку з обмеженнями майже чверть підприємців були змушені відправити своїх співробітників у неоплачувану відпустку.