Економіка

Найбільша нафтокомпанія в світі наростила прибуток на 30%

Чистий прибуток найбільшої в світі з видобутку і за запасами саудівської нафтової компанії Saudi Aramco в I кварталі 2021 року зріс на 30% в річному обчисленні і склав $21,7 млрд. Про це повідомляється в звітності компанії.

У Saudi Aramco зростання прибутку пояснили зміцненням нафтового ринку, а також більшою маржею в нафтопереробці і хімічній промисловості, яка частково компенсувала зниження нафтовидобутку.

Грошовий потік Saudi Aramco від операційної діяльності зріс на 18% і склав $26,5 млрд, вільний грошовий потік збільшився на 21,7% — до $18,3 млрд.

Капітальні витрати Saudi Aramco в звітний період склали $8,2 млрд і збільшилися на 10,8% в порівнянні з першим кварталом 2020 року.

На виплату дивідендів за підсумками січня-березня компанія направить $18,8 млрд і тим самим виконає свої зобов’язання перед акціонерами.

Середній добовий видобуток вуглеводнів Saudi Aramco в першому кварталі склав 11,5 млн барелів нафтового еквівалента, зокрема нафти в обсязі 8,6 млн б / д (9,8 млн б / д в першому кварталі 2020 року).

Нагадаємо, за підсумками 2020 року чистий прибуток Saudi Aramco скоротився майже вдвічі — до $49 млрд проти $88,2 млрд роком раніше. Минулий рік був одним з найскладніших в історії компанії через пандемію коронавірусу.

Також повідомлялося, що Саудівська Аравія відкрила нові родовища нафти і газу.