ГоловнеПрогрес

Наші вчені можуть зробити вакцину — Радуцький

В Україні є потужності для виробництва COVID-вакцин і кілька вітчизняних компаній готові взятися за їх виробництво. Однак все упирається в час, заявив нардеп, голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький в ефірі програми Свобода слова Савіка Шустера.

«Наші вчені можуть зробити вакцину. Але є питання терміну… Придумати цю вакцину дуже складно… За два місяці вчені її не розроблять. Але на сьогодні, щоб виробляти вакцину, можна взяти сировину, рецептуру і тут виробляти», — заявив Радуцький.

Однак він наголосив, що фармакологічні компанії не бажають надавати свою рецептуру вакцин іншим державам.

«Як би ми добре до наших партнерів не відносилися, ніхто свої гроші просто так не віддасть. Тому вчені повинні розробляти. Наскільки я пам’ятаю, міністр у минулому році говорив, що є розробки українські, вони пройшли якусь доклінічну стадію. Я навіть знаю, що ми виділяли гроші Верховною Радою, президент підписав закон і гроші були виділені. І вже треба мати якісь результати», — сказав нардеп.

Нагадаємо, в квітні 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв українським вченим мільйон доларів за вакцину від коронавірусу.

Тим часом, на сьогодні вже 350 тисяч українців записалися в лист очікування COVID-вакцинації.