Здоров’я

Насправді вуглеводи не настільки небезпечні, як здається

Усі, хто хоч одноразово збирався сісти на дієту або просто перейти на більш здоровий тип харчування, безсумнівно, чули й про страшну шкоду вуглеводів для фігури і здоров’я. Іноді здається, що саме вуглеводи — головний ворог здорового способу життя, і найкраще, що можна зробити, це назавжди заборонити їх виробництво і вживання. Але правда у тому, що вуглеводи нам необхідні — і для краси, і для здоров’я, і для довголіття. І насправді, найгірше, що можна вигадати — це відмовитися від їх вживання. Перевірте, раптом ви досі вірите у найпоширеніші (і дурні) міфи про шкоду вуглеводів — і припиніть це робити якомога швидше!

Вуглеводи роблять нас ледачими і неенергійними

Насправді саме вуглеводи необхідні усім клітинам організму для виробництва енергії. І якщо мозок не може отримати доступ до енергії вуглеводів, йому доводиться добувати її з жирів — здавалося б, відмінне рішення. Але дослідження, проведене у 1995 році, підтвердило, що постійне спалювання кетонів замість глюкози може призвести до порушення функцій мозку. Тож не бійтеся заряджати себе вуглеводами — але краще повільними, звичайно ж, інформує Ukr.Media.

Відмова від глютену корисна для усіх

У наших магазинах з’являється дедалі більше продуктів, що не містять глютен — і часто вони представлені у відділах здорового харчування. Але річ у тім, що якщо у вас немає непереносимості глютену, вам точно не треба відмовлятися від продуктів, що його містять. Насправді клейковина містить чимало цінних мікроелементів, необхідних для нормального функціонування організму, немає ніякої необхідності добровільно себе їх позбавляти.

Відмова від глютену допоможе вам схуднути

Якщо коротко — ні. Дослідження, результати якого були опубліковані у 2012 році у Журналі Американської дієтичної асоціації, продемонструвало, що після переходу на безглютенову дієту люди частіше набирають вагу, ніж навпаки: так, 16 % учасників експерименту з нормальним або низьким ІМТ у результаті перейшли у категорію надлишкового ІМТ, а 22 % учасників, які вже мали надлишкову вагу до початку експерименту, лише збільшили свій індекс маси тіла.

Вуглеводи призводять до розвитку діабету другого типу

Науково доведений факт: ви можете їсти хліб і навіть картоплю та не захворіти на діабет. У 2013 році було проведене дослідження (його результати були опубліковані у виданні Nutrition Journal), яке продемонструвало: складні вуглеводи практично не впливають на ризик розвитку діабету другого типу. Набагато більш небезпечними є підсолоджувачі, доданий цукор і дієтичний жир.

Вживання вуглеводів небезпечне для здоров’я серця

Це один з найнебезпечніших міфів, адже саме люди, які дотримуються раціону зі зниженим рівнем вуглеводів у результаті мали більш високий ризик смерті від хвороб серця і судин, ніж ті, хто їли достатньо вуглеводів. Такі результати дослідження, опублікованого п’ять років тому у журналі PLoS ONE. Причина у тому, що люди, які відмовляються від вуглеводів, найчастіше замінюють їх на продукти з високим вмістом білка тваринного походження — і підвищують тим самим ризик розвитку серцевого нападу.

Вуглеводи підвищують рівень цукру у крові

Можливо, у це складно повірити, але це науково доведений факт: дієта з високим вмістом вуглеводів може фактично знизити рівень цукру у крові. Це підтвердило дослідження, результати якого були опубліковані у 2014 році у журналі Nutrition Journal. У тих учасників експерименту, які 80 % калорій отримували з вуглеводів, у результаті рівень цукру у крові впав на 3 пункти.