Здоров’я

Нове дослідження розвіяло міф про дієту по групі крові

У новому дослідженні міжнародна команда вчених розповіла, чи є якісь переваги в дієті по групі крові. Невже, наш метаболізм і травна система тісно пов’язані з групою крові, інформує Ukr.Media.

Про ймовірність такого взаємозв’язку вперше заговорили в середині 1990-х років, коли натуропат Пітер Д’Адамо створив систему харчування, розраховану для людей з різними групами крові.

Наприклад, тип O вважається найдавнішою групою крові предків, тому таким людям натуропат пропонував дотримуватися палео дієти з великою кількістю тваринного білка. Нагадаємо, що ця дієта — інтерпретація раціону харчування наших предків, що жили понад 10 тисяч років тому.

Раціон харчування має на увазі високий вміст білка і невелику кількість вуглеводів. Можна їсти м’ясо, рибу, фрукти, горіхи, але варто утриматися від молочної продукції та фастфуду.

Якщо у людини група крові А, то вона відноситься до аграрного типу, а це значить, що для неї вегетаріанська дієта без червоного м’яса буде найоптимальнішою.

Дієта по групі крові була особливо актуальна в 90-их, і, як зауважують фахівці, набирає популярність останні роки. Однак ніяких наукових доказів, що підтверджують зв’язок групи крові і дієти досі немає.

У новому дослідженні вчені запросили понад 200 добровольців із надмірною вагою. Всіх учасників випадковим чином поділили на дві групи: перша дотримувалася знежиреної веганської дієти, а люди з другої ніяк не змінювали свої харчові звички.

Експеримент тривав 16 тижнів.

«Ми припустили, що дієта на рослинній основі збільшує метаболічну активність після їжі приблизно на 20 відсотків. Це, звичайно, призводить до підвищеної чутливості до інсуліну і втрати ваги. Так і сталося в учасників з експериментальної групи. Виходить, що ті дієтичні принципи, яких дотримувався Пітер Д’Адамо були прямо протилежні», — пишуть автори роботи.

Якби дієтичні рекомендації по групі крові були вірні, то рослинне харчування повинно бути набагато більш корисним для людей з групою крові A і менш ефективним для тих, у кого група крові O.

Виявилося, що рослинна дієта корисна для людей з будь-якою групою крові.

Поряд з втратою ваги, дослідники оцінювали такі показники, як рівень ліпідів в крові та глікемічний індекс. Не було виявлено значних відмінностей між людьми з різних груп. Стан здоров’я покращився у всіх учасників, хто почав стежити за харчуванням, незалежно від групи крові.