Men's & Women's

Новий діагностичний метод дозволяє більш точно передбачити час пологів

Дослідження проводили вчені Стенфордського університету.

Новий діагностичний метод дозволяє більш точно передбачити час пологів. Дослідження проводили вчені Стенфордського університету.

Щоб спрогнозувати час пологів, лікарі дивляться на дані ультразвукового дослідження вагітної і на дату, коли у неї були останні місячні. Дата останніх місячних дозволяє приблизно зрозуміти, коли було зачаття, а ультразвук допомагає оцінити, наскільки дитина вже розвинулася. Але похибка в часі пологів все одно виходить досить великою: найбільш ймовірний термін потрапляє в п’ятитижневе вікно. Є інші параметри, наприклад, довжина шийки матки, але і з ними прогноз не стає настільки вже більш точним, інформує Ukr.Media.

Співробітники Стенфордського університету спробували передбачити час пологів в термін від п’яти тижнів до двох за допомогою аналізу крові. У дослідженні брали участь кілька десятків жінок, яким до пологів залишалося близько ста днів. За ці сто днів в них один, два або три рази брали кров, щоб оцінити рівень різних біомаркерів — білків, невеликих молекул, що з’являються в результаті обміну речовин, і ін. Біохімічні показники зіставили з днем, коли учасниці дослідження почали народжувати.

Зрештою вдалося знайти 45 молекул, які досить достовірно вказували на час пологів. Для перевірки ці 45 молекул проаналізували у десяти майбутніх породіль, і в них «вікно передбачення» вдалося звузити з п’яти тижнів до двох-чотирьох.

Зрозуміло, йдеться не про одноразовий аналіз, а про декілька, щоб оцінити динаміку «передбачувальних» молекул. Наприклад, сам по собі рівень плацентарного гормону 17-гідроксипрогестерону навряд чи про щось скаже, але коли його різко стає більше, це означає, що пологи буквально на носі. Точно так же збільшення концентрації імунного білка IL-1R4 (рецептора четвертого типу до інтерлейкіну-1) говорить про те, що пологи почнуться в межах 30 днів.

У перспективі точність прогнозу може збільшитися, особливо, якщо вдасться розширити набір діагностичних параметрів. Важливо, що таким чином виходить точніше передбачати дату, як звичайних пологів, так і передчасних — а якщо лікарі і мати зможуть підготуватися до передчасних пологів, у дитини в разі чого буде більше шансів вижити.