ГоловнеПолітика

Опубліковано підсумковий документ із зустрічі G7

Уряд Британії в середу, 5 травня, опублікував комюніке, яке було прийнято на зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць G7, у якому цілий розділ присвячено Україні.

Так, міністри країн G7 закликали Росію повністю відвести війська від українського кордону.

«Вкрай важливо, щоб Москва повністю відвела свої сили і вжила заходів щодо зниження напруженості», — наголошується в документі.

Водночас міністри відзначили підтримку спроб Франції і Німеччини в нормандському форматі із забезпечення повного виконання мінських домовленостей.

«Ми залишаємося повністю відданими виконанню санкцій, нагадуючи, що тривалість міжнародних санкцій пов’язана з повним виконанням Росією своїх зобов’язань у рамках мінських домовленостей і поверненням Криму», — наголошується в заяві G7.

Також у фінальному документі дипломати висловили заклопотаність діями РФ щодо блокування доступу до частин Чорного моря, в тому числі поблизу незаконно анексованого Криму і Керченської протоки.

Про Україну також згадувалося в розділі про відносини країн з РФ, де міністри вказали, зокрема, на «погіршення відносин Росії із країнами Заходу».

Раніше повідомлялося, що головними темами саміту G7 стали Росія і Китай. Їм присвятили три години із п’яти.