Соціум

Pfizer скоротить поставки COVID-вакцини в Європу

Американська фармацевтична корпорація Pfizer тимчасово скоротить поставки своєї вакцини проти коронавірусу COVID-19 в Європу. Про це повідомляє Інститут громадської охорони здоров’я Норвегії.

Зазначено, що таке рішення пов’язане з необхідністю модернізації виробничих потужностей компанії. Як довго проходитимуть ці роботи, поки не уточнюється, але відомо, що тимчасове скорочення поставок вакцин розпочнеться з наступного тижня і торкнеться всіх країн Європи.

У Норвегії планують покрити скорочення поставок вакцин з аварійного запасу.

Ті запаси, які у нас зараз є, зможуть компенсувати скорочення запланованих постачань на кілька тижнів вперед, якщо в цьому виникне необхідність, — сказав директор з інфекційного контролю Національного інституту суспільної охорони здоров’я Гейр Бухольм.

Після завершення модернізації Pfizer зможе збільшити виробництво вакцин з нинішніх 1,3 млрд доз на рік до 2 млрд доз на рік.

Напередодні повідомлялося, що в Норвегії померли 23 людини після щеплення COVID-вакциною Pfizer. Всі померлі — старші за 80 років і з ослабленим імунітетом.

У Норвегії вакцинація почалася 27 грудня. Першими прищепили людей, які проживають у будинках для людей похилого віку в Осло. У країні вже вакциновано понад 25 тисяч осіб.

А сьогодні стало відомо, що в Нідерландах зафіксували близько 100 випадків появи побічних ефектів після введення COVID-вакцини Pfizer/BioNTech. Відомо про два випадки важкої алергічної реакції.