Здоров’я

Південноафриканський штам коронавірусу стійкий до Pfizer — вчені

Південноафриканський штам коронавірусної інфекції стійкий до вакцини Pfizer-BioNTech. Про це йдеться в дослідженні, проведеному фахівцями Тель-Авівського університету і мережею медичних установ «Клаліт», передає видання The Times of Israel.

Під час дослідження двома експертними групами були проведені аналізи 150 вакцинованих громадян Ізраїлю з позитивним результатом на коронавірус. Так, частка вірусу, який прийшов з південноафриканської сторони, виявилася у вісім разів вищою, ніж його частка серед невакцинованого, але інфікованого населення.

За словами професора Аді Стерн, головного автора дослідження, фахівці очікували тільки один випадок південноафриканської варіації вірусу. Отже, подібний тип вірусу, на відміну від британського і вихідного, здатен протистояти дії вакцини.

Аді Стерн зазначила, що робити кінцеві висновки поки зарано. Для отримання максимально точної інформації необхідно продовжити дослідницьку роботу.

Водночас інше дослідження, проведене Pfizer / BioNTech, свідчить про те, що в Південній Африці вакцина ефективна на 100%.

Нагадаємо, що у Франції почнуть виробляти COVID-вакцини Pfizer-BioNTech, Moderna, CureVac і Johnson & Johnson.