Men's & Women's

Пізня вагітність збільшує шанси на довголіття — вчені

Згідно з результатами недавнього дослідження, пізня вагітність може впливати на тривалість життя жінки. До таких результатів прийшли вчені з Північноамериканського товариства менопаузи (NAMS), яке вже понад 30 років досліджує питання здоров’я жінок, інформує Ukr.Media.

Рішення про те, коли заводити дитину, кожен приймає сам, однак, як виявилося, більш пізня вагітність може позитивно позначитися на тривалості життя.

Довжина теломер лейкоцитів може відігравати певну роль у довголітті жінки. Як виявилося, вік жінки при народженні її останньої дитини може впливати на довжину теломер, що в кінцевому підсумку впливає на довгострокове здоров’я, вважають дослідники.

Вважається, що довші теломери корисні для довгострокового здоров’я, в той час, як коротші пов’язані з різними хронічними захворюваннями, такими як серцево-судинні проблеми, діабет 2 типу, неврологічні захворювання і різні види раку.

Як відзначають вчені, раніше дослідники вже задавалися питанням про те, як вік жінки при народженні останньої дитини впливає на довжину теломер. Тоді результати проведених робіт вказували на те, що зв’язок між останньою вагітністю і теломерами дійсно є. Нова робота була більш масштабною, вона включала в себе вивчення здоров’я понад 1200 жінок різних етнічних груп у віці періменопаузи і постменопаузи. «Крім того, на відміну від попередніх досліджень, ця робота брала до уваги соціально-демографічні фактори, пов’язані з дітонародженням і рішеннями в галузі охорони здоров’я», — йдеться в прес-релізі.

В ході роботи дослідники виявили, що вік жінки при народженні її останньої дитини «позитивно пов’язаний з довжиною теломер, а це означає, що жінки, які народили свою останню дитину пізніше, швидше за все, матимуть довші теломери».

Однак вчені зазначають, що зараз необхідні додаткові дослідження, бо до кінця незрозуміло, що більше впливає на що. Вік на теломери, або теломери на здоров’я.