ГоловнеСоціум

Поставки китайської вакцини Україні відкладаються

Перша партія вакцини CoronaVac китайської фармацевтичної компанії Sinovac Biotech очікується в Україні до 15 березня. Про це повідомила компанія Лекхім, яка є представником Sinovac в Україні, повідомляє Суспільне.

«Група фармацевтичних компаній Лекхім — уповноважений представник в Україні компанії Sinovac Biotech, КНР, повідомляє про намір поставити в Україну першу партію вакцини CoronaVac, виробництва компанії Sinovac до 15 березня 2021 року. Поставку буде здійснювати ЗАТ Лекхім», — повідомили в компанії.

У державній компанії Медичні закупівлі України заявили, що зараз перевіряють, чи надходив до них офіційний лист від Лекхім. При цьому в підприємстві додали, що згідно з договором, вакцину повинні поставити не пізніше 13 березня і вона повинна відповідати всім умовам контракту.

Нагадаємо, ще кілька днів тому глава МОЗ Максим Степанов заявляв, що китайські вакцини від коронавірусу компанії Sinovac повинні бути поставлені в Україну до 6 березня.

Раніше нардеп Олександра Устинова з посиланням на держпідприємство Медичні закупівлі України повідомила, що воно вело переговори про закупівлю вакцини від COVID-19 з індійською компанією Serum Institute, проте Мінохоронздоров’я припинило переговори з цим виробником. При цьому зазначалося, що індійська вакцина обійшлася б уп’ятеро дешевше, ніж китайська, яку закупило МОЗ.

Пізніше стало відомо, що НАБУ розслідує махінації під час закупівлі вакцини. Проти чиновників МОЗ порушено справу і проводиться розслідування про купівлю вакцини за завищеною ціною.