Здоров’я

Пухові подушки не настільки безпечні, як здається на перший погляд

подушкиІснує стереотип, що пухові подушки — запорука міцного сну, а це означає, що й відмінного здоров’я. Дійсно, пташине пір’я і пух відмінно утримують тепло, а також добре пропускають повітря, відрізняються легкістю і приємними тактильними відчуттями. Однак насправді пухові подушки шкідливі для здоров’я. Вони можуть викликати алергію, спровокувати астму і навіть появу пухлин в органах дихальної системи, інформує Ukr.Media.

Цікаво, що перші пухові подушки з’явилися ще у Стародавньому Римі. А у Європі вони вважалися розкішшю до початку Першої світової війни: прості селяни не могли собі дозволити спати на ніжному лебединому пуху. Про шкоду пір’яних і пухових подушок заговорили нещодавно: у позаминулому столітті.

Німецький лікар Отто Штайнер видав книгу «Ліжко», що стала справжнім бестселером. Штайнер заявив, що у подушках живе понад десять видів мікроорганізмів — паразитів. Вони харчуються залишками м’яса і жиру птахів, що залишаються на пір’ї після їх висмикування, а також на пуху. Лікар також нагадав, що пухові подушки відмінно вбирають і зберігають вологу. А волога — живильне середовище для ряду комах.

Перш за все, це справжній рай для постільних (або пилових) кліщів. Їх фекалії можуть сприяти розвитку серйозної алергічної реакції і спровокувати напад астми. Це говорить дослідження, проведене сінгапурською групою NUS-SMART (Singapore-MIT Alliance for Research and Technology).

Згідно з даними дослідників, кожна п’ята людина схильна до алергії на пилових кліщів. Первинними симптомами алергічної реакції на комах є екзема і утруднене дихання, кашель, нежить і почервоніння очей. Якщо ви виявили у себе перші ознаки нездужання, слід негайно звернутися до лікаря, а також позбутися від пухових подушок.

Крім кліщів у пуху може міститися грибок, попереджає професорка Ешлі Вудкок з Манчестерського університету. У 2005 році вона разом з колегами провела дослідження і прийшла до висновку, що пухові подушки — справжній мінізоопарк, що містить мільйони різних грибкових спор.

«Ми знаємо, що подушки населені пиловим кліщем, який харчується грибами, але річ у тім, що гриби харчуються фекаліями кліщів разом з відлущеними шматочками людської шкіри», — пояснила Вудкок.

За її словами, найчастіше зустрічаються спори роду Aspergillus, які провокують розвиток аспергільозу. Під цим поняттям мають на увазі цілий спектр захворювань, найбільш небезпечними з яких є аспергільозна міцетома (тобто пухлина у легенях або пазухах носа) і аспергілома навколоносових пазух укупі з некрозом слизової і регулярними носовими кровотечами.

Якщо ви не хочете витратити купу грошей і нервів на дороге лікування, запам’ятайте: термін «життя» навіть найякіснішої і дорогої пухової подушки не довший за п’ять років. Після цього потрібно безжально від неї позбавлятися. А найкраще не ризикувати здоров’ям і перейти на синтетичні замінники пуху. Зрештою, зараз пташиний пух вже не є атрибутом розкішного життя і не є єдиним якісним наповнювачем для подушок.