ГоловнеСоціум

Ринок землі: 3% українців відразу продадуть свій пай

Більше половини опитаних українців, а саме 59%, не збираються продавати власні земельні паї, якщо їм запропонують таку угоду після відкриття ринку землі в країні. При цьому 3% респондентів продадуть пай, не роздумуючи. Про це говорять дані соціологічного дослідження Українського інституту майбутнього (UIF), пише Інтерфакс.

22% українців в разі надходження пропозиції про продаж задумаються, але поспішати не будуть, а 10% опитаних заявили, що мають намір торгуватися.

Жителі центральної України частіше за інших висловили бажання свій пай продавати в будь-якому випадку. А опитані українці з обласних центрів і Києва заявили, що про продаж будуть думати, але поспішати при цьому не мають наміру.

Під час дослідження з’ясувалося, що власний пай мають 23,5% громадян України, ще 12,5% — мають пай у сім’ї, а у 66% опитаних паїв немає. Найчастіше земельні паї мали респонденти, що проживають у селах.

26% опитаних українців заявили, що хотіли б придбати землі сільськогосподарського призначення, якщо буде така можливість, а 68% такого бажання не висловили. Найчастіше власні паї хотіли придбати респонденти від 25 до 34 років з центральних і південних регіонів.

На питання «Чи змінить запуск ринку землі в Україні ставки на оренду паїв?» половина опитаних відповіли позитивно. При цьому 51% опитаних заявили, що вони впевнені, що ціна ставки оренди істотно зросте. 26% українців зазначили, що ставка оренди зросте, але не суттєво. 23% заявили, що ставки на оренду паїв в Україні не зростуть, 27% не змогли відповісти на питання.

Більшість респондентів (78%) не змогли вказати, яку саме ціну за один гектар землі вони вважають справедливою.

Соціологічне дослідження проводилося з 27 січня по 5 лютого 2021 року Українським інститутом майбутнього за сприяння Нью імідж маркетинг груп. Опитування проводилося серед 2400 респондентів у віці 18 років і старше з усіх регіонів України (крім тимчасово окупованих територій АРК і ОРДЛО), які були опитані методом face-to-face. Статистична похибка дослідження не перевищує 2,05%.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон про відкриття ринку землі 28 квітня 2020 року. До цього Верховна Рада 31 березня дозволила продавати землю.

Також повідомлялося, що названа вартість гектара землі після відкриття ринку.