ГоловнеПолітика

Санкції США проти РФ: Байден виступив із промовою

Президент США Джо Байден прокоментував введення додаткових санкцій проти Росії. Його виступ транслювався на сторінці Білого дому в YouТube.

Глава Білого розповів про розмову з російським колегою Володимиром Путіним і заявив, що не має наміру починати новий етап ескалації у відносинах з РФ.

«Моя розмова з Путіним була відвертою і сповненою поваги», — почав свою промову Байден і додав, що «США не прагнуть до ескалації напруженості у відносинах з РФ, але готові до застосування нових санкцій».

Американський лідер висловив упевненість, що і Росія, і США прагнуть миру, у зв’язку із чим, за його словами, зустріч із Путіним має відбутися.

«Ми повинні зустрітися влітку в Європі», — уточнив він.

Також Байден підкреслив, що Вашингтон міг ввести більш жорсткі санкції щодо російських громадян і компаній, однак не буде цього робити. Водночас він зазначив, що Штати турбує питання територіальної цілісності України, а також військова активність РФ біля російсько-українського кордону.

«Я висловив стурбованість нарощуванням Росією військової сили на кордоні з Україною та окупованим Кримом. <…> Я рішуче просив утриматися від будь-яких військових дій. Зараз треба знижувати напруженість», — вказав американський лідер.

Нарешті, Байден заявив, що США і Росія можуть працювати разом, вирішуючи такі глобальні виклики, як ядерні загрози з боку Ірану і КНДР, пандемія, зміна клімату.

«США запропонували Росії запустити на новому двосторонньому саміті діалог щодо стратегічної стабільності», — резюмував глава Білого дому.

На питання журналістів про російський газопровід Північний потік-2 Байден нагадав, що був проти цього проекту із самого початку. Також він сказав, що рішення Вашингтона щодо СП-2 впливають на союзників США в Європі і що в Білому домі цим питанням займаються.

Нагадаємо, президент США Джо Байден підписав указ про нові санкції проти Росії, які адресовані проти 16 організацій і 16 фізичних осіб РФ за втручання у вибори США і кібератаку через SolarWinds.