Світ

Саудівська Аравія побудує екомісто без машин

Саудівська Аравія побудує екомісто на березі Червоного моря. Про це 11 січня повідомило агентство ANBA.

Місто, що отримало проектну назву The Line, з’явиться на північному заході країни. Його будівництвом займеться компанія Neom. У населеному пункті з нульовим викидом вуглецю не буде автомобілів і автомагістралей.

«Як голова ради директорів Neom, я представляю вам The Line. Місто-мільйонник протяжністю 170 км, яке збереже 95% природи у своїх межах. У ньому не буде автомобілів, вулиць і викидів вуглецю. <…> Ми повинні перетворити наші міста в міста майбутнього», — заявив принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд.

За словами принца, всі важливі об’єкти інфраструктури міста будуть розташовані в межах п’ятихвилинної пішої доступності, а поїздка на високошвидкісному екологічно чистому транспорті в його межах займе не більше 20 хвилин.

У прес-релізі Neom зазначено, що The Line стане «зразком міського дизайну та зручності для життя в гармонії з природою в ХХI столітті».

Будівництво міста почнеться в першому кварталі 2021 року і буде фінансуватися Державним інвестиційним фондом Саудівської Аравії. Передбачається, що до 2030 року проект створить 380 000 робочих місць і додасть 48 мільярдів доларів у ВВП країни.

Роботу трирівневого міста на 100% екологічно чистій енергії регулюватиме штучний інтелект.

За даними Daily Mail, проект отримав фінансування в розмірі 500 мільйонів доларів. Будівництво об’єкта, яке планують завершити у 2025 році, коштуватиме 100-200 мільярдів доларів.