Здоров’я

Що потрібно зробити, щоб предіабетичний стан не став діабетом

Якщо ваш цукор у крові вищий за безпечну норму (4,3-5,2 ммоль/л), але недостатньо високий, щоб діагностувати діабет другого типу, це може бути предіабет. Це небезпечний стан, який може розвинутися у діабет, а також призвести до появи небезпечних ускладнень: сліпоти, пошкодження нервів, гангрени і навіть ампутації кінцівок. На щастя, якщо хвороба діагностована на ранній стадії, її розвиток можна зупинити і навіть вилікувати. Але діяти потрібно швидко, а усі призначення лікаря виконувати точно і регулярно. Нижче ми розповімо про прості корисні звички, які можуть допомогти обернути предіабет назад, але нагадуємо: остаточне лікування може призначити тільки лікар!

Скиньте зайву вагу

Зайва вага асоційована з діабетом: вісцеральний жир, той самий, який утворюється в області талії, обволікає внутрішні органи і заважає печінці регулювати рівень цукру у крові. Як показали результати дослідження, у якому взяли участь більше 3 тисяч добровольців з предіабетом, зменшення ваги лише на 5-7 відсотків знижує ризик розвитку діабету другого типу на 58 %. Але худніть правильно: без голодування, без виключення будь-яких корисних речовин повністю. Найздоровіша стратегія: трохи зменшити звичні порції, зробити основою раціону нежирне м’ясо і рибу, їсти більше овочів, а також обов’язково займатися спортом, інформує Ukr.Media.

Дійте відразу

Після постановки діагнозу час працює проти вас: з кожним роком ризик розвитку діабету другого типу зростає на 5-10 %. Більше того, як показали результати дослідження 2016 року, власне предіабет не менш небезпечний: це захворювання серйозно підвищує ризик розвитку хвороб серця і судин.

Рухайтеся!

Регулярна фізична активність — найефективніший спосіб впоратися з предіабетом. По-перше, фізичні навантаження допомагають схуднути, зменшити кількість небезпечного вісцерального жиру, змушують м’язи поглинати більше глюкози з крові і підвищують чутливість клітин до інсуліну. І ще одна гарна новина: для оптимальних результатів достатньо лише 30 хвилин аеробної активності середньої інтенсивності (наприклад, ходьби швидким кроком) п’ять разів на тиждень.

Якщо ви зовсім не товаришуєте зі спортом, то почніть з нетривалих щоденних прогулянок, поступово нарощуючи час і інтенсивність занять. Також добре було б через кожні 30 хвилин, проведені за комп’ютером або книгою, робити трихвилинні перерви для невеликої прогулянки або декількох вправ. Це не замінить повноцінне тренування (яке здатне знизити цукор у крові), але істотно зменшить шкоду, яку сидячий спосіб життя завдає нашому здоров’ю.

Їжте багато клітковини

Дослідження, опубліковане у 2019 році у The Lancet, показало, що вживання продуктів, багатих на клітковину, знижує захворюваність на діабет другого типу, ішемічну хворобу серця, інсульт і колоректальний рак на 16-24 %. Як це відбувається? По-перше, клітковина допомагає боротися із надмірною вагою: вона насичує нас швидше, допомагає зберігати відчуття ситості на більш тривалий термін. По-друге, вона допомагає регулювати рівень глюкози у крові. І, нарешті, по-третє, продукти, багаті на клітковину, часто містять і інші поживні речовини, що допомагають нам регулювати рівень цукру у крові — наприклад, магній і хром. Тож намагайтеся складати раціон таким чином, щоб хоча б чверть його припадала на продукти, багаті на клітковину.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.