ГоловнеПолітика

Шмигаль просить ЄС допомогти з COVID-вакциною — ЗМІ

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль направив Єврокомісії лист з проханням допомогти Україні отримати вакцину від коронавірусу. Про це в п’ятницю, 8 січня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

«Прем’єр-міністр України написав Єврокомісії з проханням про допомогу з вакцинами від коронавірусу:» Надзвичайно високий попит у всьому світі і закупівельні умови роблять наші переговорні позиції незрівнянно (слабше), в порівнянні з позиціями ЄС». Він додає, що Україна отримає вакцину не раніше ніж в березні», — пише Йозвяк.

Варто зазначити, що глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн сьогодні оголосила про те, що ЄК закупить у компаній Pfizer і BioNTech ще 300 мільйонів доз вакцини.

«Як ви знаєте, у нас вже є доступ до 300 мільйонів вакцин Pfizer/BioNTech. Ми домовилися змінити контракт, і тепер зможемо придбати додатково 300 млн доз цієї вакцини. Тобто в два рази більше», — заявила вона.

При цьому фон дер Ляйєн додала, що 75 мільйонів доз нової партії повинні надійти в другому триместрі. Решта — в третьому і четвертому триместрах.

Двома днями раніше 13 країн ЄС направили Єврокомісії звернення із закликом допомогти країнам Східного партнерства в отриманні вакцини від коронавірусу, в тому числі України.