ГоловнеСоціум

Стало відомо, скільки Україна за рік купила трамваїв і тролейбусів

Загалом у 2020 році Україна закупила 400 тролейбусів і трамваїв для міської інфраструктури. При цьому частина купленого транспорту вже була в експлуатації. Про це в понеділок, 4 січня, на своїй сторінці у Facebook повідомив екс-міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

«За минулий рік у систему міського громадського транспорту України надійшло: 337 тролейбусів і 49 трамваїв, з яких 40 — вагони, які вже були у використанні», — написав Омелян.

Як він зазначив, 82% нових тролейбусів було придбано на кошти міжнародних фінансових організацій (переважно кредитні лінії ЄБРР і ЄІБ, які були запущені у 2015 році для модернізації електричного муніципального транспорту).

За рахунок міських бюджетів через систему «ПроЗорро» було придбано 34 нових тролейбуси. Також у столицю надійшли два нових трамваї польського виробника Pesa.

Екс-міністр наголосив, що 70% тролейбусів на українському ринку виготовлені у Білорусі або з використанням білоруських машинокомплектів.

При цьому Омелян зауважив, що вітчизняні виробники тролейбусів «Електрон» і «Еталон» постачали свою продукцію тільки до Львова («Електрон») і Чернігова («Еталон»).

Броварський виробник «Політехносервіс», який поки випускає тролейбуси на базі білоруських кузовів МАЗ-203, у 2020 році крім Вінниці почав постачати тролейбуси до Харкова.

Український виробник трамваїв «Татра-Юг» відвантажив 7 трамвайних вагонів до Єгипту, завершивши виконання замовлення на 15 вагонів.

Омелян вважає, що для того, щоб українські міста могли протягом наступних 5-10 років замінити 20 тисяч тролейбусів і купити близько 10 тисяч трамваїв, потрібно: розробити план фінансової допомоги міським бюджетам у вигляді довгої і дешевої кредитної лінії, лізингу або державної програми; допомогти українським підприємствам за підтримки світових виробників розгорнути повноцінне виробництво муніципальної техніки.

«В Україні є все необхідне для того, щоб нашими містами їздив сучасний електричний громадський транспорт. Потрібно тільки, щоб для держави в пріоритеті був розвиток вітчизняного виробництва, а не створення красивих і порожніх телевізійних картинок», — написав Омелян.

На його думку, застарілий транспорт в українських містах може збільшити викиди шкідливих речовин у повітря і негативно впливати на швидкість руху.

Нагадаємо, що в Кривому Розі з 1 травня 2021 року проїзд у громадському транспорті стане безкоштовним.