Men's & Women's

Стрес майбутньої матері впливає на розвиток дитячих хвороб

Стрес, випробуваний до вагітності, теж може мати значення для розвитку майбутньої дитини.

Всім відомо, що вагітним жінкам краще не піддаватися стресу. Вчені з Університету Цинциннаті (США) знайшли ще один доказ того, що стрес матері негативно впливає на розвиток її майбутньої дитини, інформує Ukr.Media.

Переживання мами, викликані самотністю, відсутністю соціальної підтримки або важкою втратою можуть викликати у дитини мутацію мітохондріальної ДНК, що, своєю чергою, може стати причиною розвитку безлічі захворювань.

«Є безліч захворювань, які починаються в дитинстві і пов’язані з мітохондріальною дисфункцією, наприклад, астма, ожиріння, синдром дефіциту уваги і гіперактивності, і аутизм», — каже доктор Келлі Брунст, провідний автор дослідження.

Період розвитку плоду — час, коли вплив навколишнього середовища на дитину особливо значний. Зміни в організмі, викликані навколишнім середовищем, відбуваються з часом і, ймовірно, починаються під час вагітності на молекулярному і клітинному рівні. Вони впливають на фізіологію дитини, що може мати несприятливі наслідки для здоров’я.

Щоб з’ясувати, як саме стрес матері може вплинути на розвиток дитини, вчені секвенували мітохондріальний геном і ідентифікували мутації в 365 зразках плаценти від матерів з Бостона і Нью-Йорка з 2013 по 2018 роки.

Результати дослідження показали, що у жінок, які відчувають підвищений психосоціальний стрес (від домашнього насильства, серйозних травм, фізичних або психічних захворювань і сімейних поневірянь) протягом усього життя, спостерігається більша кількість мутацій мітохондрій плаценти.

«Ідея, що лежить в основі цієї роботи, полягає в розумінні того, як материнський стрес і травми, впливають на функцію мітохондрій і, в кінцевому підсумку, на нейроповедінковий розвиток дитини. В рамках нашого дослідження ми запитували і про події, які могли статися до вагітності, навіть в дитинстві самої матері. Це говорить нам про те, що стрес, який жінка зазнала ще до вагітності, теж може вплинути на мітохондріальний геном плоду», — каже доктор Брунст.