Економіка

Світовий банк переглянув прогноз щодо ВВП України

Світовий банк поліпшив прогноз щодо економіки України в 2021 році. СБ очікує, що за підсумками року ВВП країни зросте на 3%, хоча в жовтні прогнозував зростання в 1,5%.

Відзначається, що в 2020 році через коронокризу українська економіка впала на 5,5% і в цьому році зростання буде помірним.

«З огляду на високий рівень невизначеності, пов’язаної з довгостроковими наслідками пандемії і розробкою вакцини, усі суб’єкти економічної діяльності, як у державному, так і в приватному секторі, також і домогосподарства, муситимуть прийняти складні економічні умови всередині країни і за кордоном», — йдеться в аналізі Банку.

Аналітики відзначають, що ситуацію з бюджетом серйозно ускладнюватимуть пандемія і необхідність надання захисту найбільш вразливим верствам населення.

«Збільшення дефіциту бюджету, значні зобов’язання щодо обслуговування державного боргу і високий рівень невизначеності стримуватимуть так необхідні приватні інвестиції», — йдеться в повідомленні.

Як і раніше, Світовий банк очікує, що ВВП України зросте на 3,1% в 2022 році.

При цьому СБ очікує, що зростання світової економіки в 2021 році складе 4% за умови, що розпочате застосування вакцин від коронавірусу триватиме в широких масштабах.

Відновлення, імовірно, буде слабким у разі, якщо директивні органи уникатимуть рішучих дій щодо приборкання пандемії і реформ, які сприяють зростанню інвестицій, вважають в СБ.

Відзначимо, прогноз СБ відрізняється від інших. Так, Національний банк прогнозує зростання ВВП в наступному році на 4,2%, МВФ — на 3,4%, а Мінекономіки — 4,6%.