АналітикаГоловне

Святий Григор Нарекацці у відносинах між Святим Престолом та Вірменією — Блаженніший Святослав

«Св. Григора Нарекацці — вірменського поета, монаха, богослова, філософа та містика, завдяки його внеску у формування східної християнської думки, справедливо вважають однією з найголовніших, майже героїчних постатей вірменського народу», — сказав в інтерв’ю AnalitikaUA.net Предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ зазначив, що в літературі Нарекацці порівнюють з Данте Аліг’єрі та вважають мостом єднання між Сходом та Заходом.

«Особа св. Григора Нарекацці має важливе значення у церковно-дипломатичних відносинах між Святим Престолом та Вірменією. Для вірменського народу св. Григор є символом його незнищенності. У відносинах між вірменами та Католицькою Церквою його вважають символом екуменізму, єдиним серед Докторів Церкви, який не був католиком і не належав до жодної Церкви у єдності з Римом. У 2015 р. папа Франциск проголосив Нарекацці 36-м Доктором Церкви. Ця практика майже відсутня в часи понтифікату папи Франциска. Рішення папи стало плодом екуменічних відносин з патріархом Карекіном ІІ, Католікосом всієї Вірменії, та скріпленням церковної єдності з Арамом І, католікосом Вірменської апостольської Церкви.

Щиро радію за такі плоди екуменічного діалогу і молюся зі всіма католиками до св. Григора про його заступництво у процесі відновлення первісної єдності Христової Церкви», — зазначив Блаженніший Святослав.

Джерело: AnalitikaUA.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net