ГоловнеСвіт

Тисячі іноземців приїхали до Сербії за безкоштовною вакциною

У столицю Сербії Белград з’їхалися тисячі громадян сусідніх країн, які хочуть вакцинуватися від коронавірусної інфекції. Напередодні влада Сербії заявила, що дозволить безкоштовно вакцинуватися тим особам, які приїдуть із сусідніх країн на цих вихідних. Про це пише Deutsche Welle.

Повідомляється, що перед головним центром вакцинації в сербській столиці утворилися довгі черги переважно з громадян Боснії, Чорногорії та Північної Македонії. За даними ЗМІ, деякі іноземці, які бажають зробити щеплення, приїхали цілими родинами.

Як зазначає агентство, критики сербського президента Александара Вучича намагаються пояснити такий крок влади тим, що Вучич хоче так поширити вплив в регіоні. Інші кажуть, що у вакцини AstraZeneca, якою вакцинують іноземців, закінчується термін придатності, тому вона повинна бути використана якнайшвидше.

Сербія має один з найвищих показників щеплень в Європі, переважно завдяки великим закупівлям китайської вакцини Sinopharm і російської вакцини Sputnik V. При цьому в країні також використовуються вакцини від BioNTech/Pfizer і AstraZeneca.

За останніми даними, в країні понад два мільйони людей вже отримали першу дозу щеплення. Але останнім часом спостерігається помітне зниження інтересу до вакцинації, яке офіційні особи і лікарі пов’язують з дедалі потужнішим рухом тих, хто виступає проти вакцинації.

Нагадаємо, глава МОЗ Максим Степанов повідомив про відставання від плану з вакцинації майже в два рази.

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський заявив, що висловлювання деяких політиків України негативно впливають на поставки вакцини з Індії.