Економіка

У 2020 році українці купили менше автомобілів

В Україні за 2020 рік номери отримали 85,5 тисяч нових легкових автомобілів — на 3% менше від показників минулого року. Про це повідомляє Укравтопром.

При цьому в грудні українці купили і зареєстрували рекордну для 2020 року кількість нових легкових автомобілів — 9801 штука. У порівнянні з 2019 роком грудневий ринок зріс на 7%.

«У порівнянні з іншими європейськими ринками падіння автопродажів в Україні не виглядає так драматично», — сказано в повідомленні.

Причиною цього за їхнім повідомленням стала вкрай низька споживча активність на ринку нових авто ще до пандемії COVID-19, викликана як падінням купівельної спроможності населення, орієнтованого на сегмент недорогих автомобілів, так і політикою лібералізації імпорту машин, що були в експлуатації.

За підсумками 2020 року перше місце рейтингу марок на ринку нових легкових авто завоювала RENAULT — 14360 автомобілів. Найпопулярнішою моделлю цієї французької марки стала Renault Duster — 5534 реєстрацій за дванадцять місяців.

Нагадаємо, що в Україні держструктури придбали авто в 2020 році на 1,5 млрд грн. Найбільше транспортних засобів купили структури МВС — 748 машин на 369 млн грн. В цілому на всі авто для держави було витрачено стільки ж, скільки і на апарати ШВЛ.

Також в Мінфіні розповіли, що стримує торгівлю з ЄС. Нарощування торгівлі з Євросоюзом заважають проблеми з міжнародними дозволами на автоперевезення.