Здоров’я

У Британії коронавірус визначатимуть за язиком

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії пропонує додати до списку симптомів коронавирусної інфекції ще один — так званий «ковідний язик». На думку експертів, цей симптом допоможе виявити приблизно на 20 відсотків більше інфікованих COVID-19. Про це пише видання Medikforum з посиланням на професора генетичної епідеміології Королівського коледжу Лондона Тіма Спектора.

«Ротова порожнина є однією з точок входу коронавірусної інфекції в людський організм. Збудник захворювання має спайковий білок, який зв’язується з особливими рецепторами, що знаходяться в носовій і ротовій порожнинах у людини. Тому в цих місцях можуть проявлятися деякі симптоми захворювання», — пояснив учений.

Він уточнив, що ознаки інфекції включають набрякання язика, поява невеликих білих або червоних прищів, а також — «дивних виразок у роті».

За словами епідеміолога, у кожного п’ятого інфікованого коронавірусом спостерігаються симптоми, які не зафіксовано в офіційному переліку медичних властей Британії.

Видання зазначає, що Спектор — не перший вчений, який заявив про незвичайний симптом COVID-19 в роті. Раніше журнал Evidence-based Dentistry описав випадки утворення пухирів в порожнині рота у заражених пацієнтів. Крім того, відомі випадки, коли коронавірус несприятливо впливав на стан зубів і ясен.

Раніше вчені знайшли дивні розходження в плині коронавірусної інфекції у пацієнтів з різних етнічних груп.