ГоловнеПолітика

У Центрі протидії дезінформації розповіли про запущені проекти

Створений близько місяця тому Центр протидії дезінформації (ЦПД) вже запустив у роботу п’ять проектів. Про це під час виступу на форумі Україна 30. Безпека країни розповіла керівник Центру Поліна Лисенко.

За її словами, «першим продуктом роботи Центру є інтегрований моніторинг правоохоронних, розвідувальних та інших даних щодо інформації про позиціонування України у світі, картини тижня в українських ЗМІ, а також інформаційний прогноз на майбутній період».

Другим таким продуктом є регіональний моніторинг, а саме відображення рейтингу тем та подій національного та регіонального рівнів, а також інформаційної картини тижня на окупованих територіях Криму та Окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

Також Лисенко розповіла, що однією з унікальних розробок центру є інтегрована автоматизована система моніторингу.

«Вона розроблена завдяки апарату Ради національної безпеки та оборони, являє собою єдину базу даних, яка дозволяє оперативно і досить якісно обробляти інформаційні загрози, що приходять до Центру протидії дезінформації», — зазначила Лисенко.

За її словами, «до роботи даної системи залучено близько 12 органів влади, однак їх число може розширитися».

Крім того, за словами керівника ЦПД, «в рамках даної системи передбачено розробку чат-ботів для комфортного і оперативного доступу до неї цільової аудиторії».

Лисенко додала, що «в рамках збору та аналізу інформації розроблена система узагальнення і аналізу окремих моніторингів органів державної влади.

«Наша мета тут — виявити і верифікувати дані, які можуть нести в собі маніпулятивний і дезінформаційний характер», — сказала вона.

Серед уже завершених проектів ЦПД, за словами Лисенко, є «так звана «тимчасова пряма», яка є системним аналізом даних щодо розгортання інформаційної атаки Росії проти України в березні-квітні поточного року».

Ще одним проектом ЦПД стала розробка «глосарію» термінів, пов’язаних з агресією Росії, що не рекомендовані для використання.

«Обсяг таких термінів систематизований при співробітництві Академії наук України і незабаром буде розісланий по державних установах як рекомендований для використання. Цей документ буде в публічному доступі», — зазначила вона.

Що стосується роботи зі ЗМІ, то, за словами Лисенко, «співпраця з медіа не завжди є правильною з точки зору цілей створення Центру протидії дезінформації».

За її словами, Центр є «в якомусь сенсі «квазірозвідувальною установою».

Нагадаємо, на початку березня президент Володимир Зеленський анонсував запуск центру протидії дезінформації. Через місяць була призначена голова Центру протидії дезінформації.