ГоловнеСвіт

У Чехії назвали умову для зупинки справи про вибухи в Врбетіце

Провадження у кримінальній справі про вибухи у Врбетіце в 2014 році, в причетності до яких Прага звинувачує російські спецслужби, може бути призупинено, якщо Чехії не вдасться допитати підозрюваних, заявив генпрокурор Чехії Павел Земан, передає Ceske noviny.

Він заявив, що з самого початку чеська сторона не виключала, що кримінальне провадження закінчиться відкладанням справи, якщо підозрювані не будуть заслухані.

Влада Чехії дотримується версії причетності до вибухів на складах боєприпасів передбачуваних співробітників російського ГРУ Олександра Петрова і Руслан Бошірова. У квітні поліція Чехії оголосила їх у розшук, вказавши, що, за її даними, Петров і Бошіров в жовтні приїжджали до Праги, а потім — в Злинський край, де знаходиться Врбетіце.

Як стверджують чеські ЗМІ, справжні імена чоловіків — Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга. До слова, в 2018 році влада Великої Британії звинувачували їх в причетності до отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

Нагадаємо, чехи звинуватили РФ у вибуху складів боєприпасів у Врбетіцах в 2014 році. Тоді загинули двоє людей. Чехія вислала 18 російських дипломатів і має намір вислати ще. Також НАТО підтримало Чехію в діях щодо РФ. Тим часом в РФ заперечують висновки Чехії про причетність Росії до вибуху боєприпасів.