ГоловнеСоціум

У гирлі Дунаю утворилися два острови

У гирлі Дунаю біля Кілії утворилися два нових острови. Про це повідомляє Держгідрографія.

«Два нових острови, які утворилися в районі 76-78 кілометрів Кілійського гирла Дунаю, виявили фахівці гідрографічного відділу Управління навігації і гідрографії ГУ Держгідрографія. Ймовірна причина утворення — природні руслові процеси, які суттєво впливають на формування рельєфу дна Дунаю», — сказано в повідомленні.

Фахівці виявили нові острови, як проаналізували матеріали гідрографічних робіт і поспостерігали на місцевості. Острови з’явилися в гирлі річки з боку Румунії за напрямком навігаційного фарватеру Дунаю. На цій ділянці річки Дунай проходить державний кордон між Україною та Румунією, тому про нові ділянки суші повідомили в Держприкордонслужбу.

За матеріалами гідрографічних зйомок також виявили такі навігаційні небезпеки: в районі 51 милі р. Дунай — обмілина із глибинами над нею від 2 до 0,8 м; в районі 83 км Кілійського гирла р. Дунай — осередок із глибинами над ним від 2 до 0,2 м.

Нагадаємо, раніше Україна і Румунія знову почали спільно патрулювати кордони на Дунаї. Українські і румунські прикордонники працювали разом з 2017 року, але через пандемію патрулювання тимчасово зупинили.

Також повідомлялося, що Україна очолить Стратегію ЄС для Дунайського регіону. Координаційний центр Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону погодив заявку України на головування в цій ініціативі.