Політика

У ЄС дали РФ рекомендації через військову активність

За підсумками засідання ОБСЄ за запитом України відповідно до Віденського документа 2011 року країни Євросоюзу опублікували заяву з рекомендаціями для Росії.

Так, РФ рекомендують у повній мірі використовувати всі відповідні положення Віденського документа й інших заходів зміцнення довіри й безпеки, зокрема:

— вжити заходів щодо деескалації ситуації і почати конструктивний діалог і конструктивні консультації;
— забезпечити, відповідно до її зобов’язань за Віденським документом, повну прозорість своєї військової діяльності, зокрема з фундаментальних питань, що стосуються чисельності й структури постійно дислокованих військ у відповідних районах і додаткових перекинутих військ, що беруть участь у бойовій підготовці, і тривалості їхньої дислокації;
— добровільно забезпечити відвідування, щоб розвіяти побоювання з приводу її військової діяльності, відповідно до положень пункту 18 Віденського документа 2011 року;
— продовжити обговорення цього конкретного питання на ПР-ФБС;
— щоб держави-учасники продовжували регулярно інформувати ФБС, зокрема про військову діяльність у прикордонних районах.

Як повідомлялося, під час засідання ОБСЄ США зажадали від Росії пояснень щодо концентрації військ біля кордонів України. У відповідь представник РФ звинуватила в мілітаризації Україну.

Нагадаємо, Міноборони РФ оголосило про початок контрольної перевірки військ тиждень тому. Тоді повідомлялося, що протягом місяця російська армія проведе більш як чотири тисячі навчань по всій країні. Напередодні в РФ заявили, що перевірка військ закінчиться протягом двох тижнів.

Українська розвідка оцінює чисельність російських військ в анексованому Криму й біля кордонів України в 90 тисяч військових.