ГоловнеЕкономіка

У Європі зафіксували аномалію на ринку газу

У Європі вперше за час спостережень за публічною базою Gas Infrastructure Europe (з 2011 року) вперше зафіксували скорочення запасів газу в квітні, пише Інтерфакс.

Згідно з даними, на кінець березня рівень запасів становив 30,06%, а на кінець квітня — 29,91%.

У Газпромі повідомляють, що «в Європі поповнення запасів в ПСГ продовжує стагнувати». Також у Газпромі вказують на те, що протягом усього квітня ПСГ України продовжували працювати в режимі відбору газу, закачування в них почалося лише 30-го числа.

При цьому торік в квітні в ПСГ Європи закачали рекордні для цього місяця 9 млрд куб. м.

Відзначається, що нормальному закачуванню газу заважає як холодна погода, яка триватиме всю першу декаду травня, так і високий рівень поточного споживання.

Видання відзначає, що зірвані графіки закачування в Європі загрожують наступної зими дефіцитом газу і подальшим зростанням цін.

Уже зараз спотові ціни на газ в Європі в перші дні травня досягли $295 за тисячу кубометрів (рік тому в травні в середньому газ на TTF коштував $52, два роки тому — $157).

Нагадаємо, Нафтогаз встановив річний тариф на газ в розмірі 7,96 грн / куб. м (з ПДВ, без доставки). Інші постачальники також публікують свої ціни — не нижче, ніж у Нафтогазу.

В уряді розраховують, що постачальники газу знизять тариф влітку.