ГоловнеПолітика

У Китаї сподіваються за Байдена поліпшити відносини зі США

Пекін сподівається на раціональний підхід нової американської адміністрації до Китаю, який дозволить домогтися поліпшення відносин між двома країнами. Про це заявив Міністр закордонних справ КНР Ван І, повідомляє Интерфакс з посиланням на китайські ЗМІ.

«Наразі китайсько-американські відносини стоять на новому перехресті. (…) Є надія, що новий уряд США поверне раціональний підхід, відновить діалог, поверне відносини між двома країнами в правильне русло і відновить співпрацю», — сказав міністр.

Ван І також зазначив, що причиною загострення відносин між Китаєм і США стали «серйозні перекоси в сприйнятті Китаю американською владою, яка бачила в ньому так звану найбільшу загрозу, і тому проводила абсолютно невірну політику».

За словами міністра, Вашингтон намагався «спровокувати нову «холодну війну», чому не тільки завдав серйозної шкоди інтересам двох народів, а й усьому світу».

Що стосується Китаю, то його політика щодо Сполучених Штатів «зберігає спадкоємність і стабільність», і він готовий розвивати китайсько-американські відносини на «основі координації, співпраці і стабільності», казав Ван І.

Він зазначив, що Китай ніколи не втручався у внутрішні справи Сполучених Штатів, і сподівається, що США також будуть «поважати соціальну систему і шлях розвитку, обраний китайським народом, законне право китайського народу на краще життя».

До слова, в НАТО в грудні назвали головні військові загрози до 2030 року. Китай посів друге місце головних загроз після Росії.

Нагадаємо, в грудні США ввели нові торгові санкції проти Китаю за порушення прав людини, викрадення комерційної таємниці в США і експансії КНР в регіоні.