Прогрес

У космосі збирають сміття: запущено магніт

На навколоземну орбіту виведено магніт КА ELSA-d, японського виробника Astroscale, який стане першим супутником для прибирання та ліквідації космічного сміття. Про це пише Тechtoday.

Відзначається, що ELSA-d є тестовою платформою і не призначений для повномасштабної роботи. Вага супутника — 200 кг. Після збирання сміття він згорить в атмосфері Землі, а всі отримані дані будуть використовуватися для створення подібного роду пристроїв.

Магніт має два блоки: головний модуль важить 180 кг і макет космічного сміття, вага якого 20 кг. Цей макет супутник у тестовому режимі повинен примагнітити кілька разів. Таким чином пристрій пройде перевірку.

«Починається ера супутникових угруповань. Деякі з них можуть зламатися і повернутися на землю, а деякі можуть залишитися в космосі і розвиватися там, спотикаючись із іншими космічними пристроями. Крім того, що вони доповнять ряди сміття, це буде величезним ризиком для населення Землі», — стверджує виконавчий директор Astroscale в британській філії Джон Оберн.

Наступний тестовий запуск супутникового магніту запланований на 2023 рік.
Головною особливістю ELSA-d є напівавтономність у діях, навіть під час маневрування.

Космічне сміття загрожує супутникам зіткненнями і поломками. Що стосується космічного сміття навколо Землі, то його нарахували близько 170 млн одиниць.

Нагадаємо, 19 березня на навколоземній орбіті вибухнув американський супутник. Пристрій збирав і передавав метеорологічні дані, але з 2013 року був виведений з експлуатації.