ГоловнеЗдоров’я

У МОЗ розповіли, якими будуть паспорти вакцинації українців

МОЗ і Мінцифри вже на фінальній стадії розробки паспорта COVID-вакцинації українців — документ отримають громадяни, які отримали дві дози препарату. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

«У ньому повинна міститися інформація, коли людина вакцинована, термін дії вакцини згідно з інструкцією. Ми передбачимо, щоб документ був максимально зручним», — заявив глава МОЗ Максим Степанов.

За його словами, проект документа вже практично готовий, але дата його запуску ще не узгоджена.

«Залишилися чисто технічні питання, які ми з Мінцифрою досить швидко вирішимо. Зрозуміло, що ми почнемо введення паспортів, коли буде вакциновано більше людей», — додав міністр.

Своєю чергою, в Єврокомісії заявили, що сертифікати вакцинації будуть обов’язковими до визнання у всіх країнах ЄС тільки за умови вакцинації препаратами, визнаними безпечними EMA.

«Країни-члени повинні видавати «зелені сертифікати» незалежно від типу вакцини проти COVID-19. Це стосується вакцин, схвалених (EMA), і тих, які країни-члени використовують на національному рівні. Але інші країни-члени, які мають певні обмеження з метою збереження громадського здоров’я, зобов’язані визначати такі сертифікати, щоб уникнути таких обмежень лише за умови щеплення вакцинами, які отримали умовну ринкову авторизацію в ЄС», — сказав представник ЄК з питань правосуддя, рівності і верховенства права Крістіан Віганд.

Раніше єврокомісар Тьєррі Бретон, який відповідає за вакцинацію, заявив, що єдиний для громадян країн-членів Європейського Союзу сертифікат здоров’я буде доступний з 15 червня. Документ можна буде скачати на смартфон або роздрукувати в паперовому вигляді.