ГоловнеЕкономіка

У Нацбанку назвали терміни виконання вимог МВФ

Україна в найближчі тижні може досягти з Міжнародним валютним фондом угоди на рівні персоналу. Потім потрібно буде виконати нові зобов’язання, щоб Рада директорів МВФ ухвалила рішення про виділення траншу, сказав заступник голови НБУ Юрій Гелетій в інтерв’ю для FinClub.

«За нашими позитивними очікуваннями, протягом наступних декількох тижнів нам вдасться вийти на staff level agreement (SLA угоду на рівні персоналу) — це буде текст оновленого Меморандуму. Ми дискутуємо з МВФ. Після досягнення домовленості ми скажемо, що настав цей «щасливий» момент — досягнуто SLA. Далі ми повинні будемо виконувати попередні заходи», — заявив Гелетій.

За його словами, ці зобов’язання повинні бути виконані до «канікул» в МВФ.

«Якщо ми виконуємо всі попередні заходи, Україна виходить на Раду директорів МВФ. Зважаючи на канікули у Фонді в другій половині літа, безумовним пріоритетом для нас буде виконання попередніх заходів до кінця червня», — сказав він.

Гелетій заявив, що доля необхідних законопроектів залежить від Верховної Ради.

«Робота з нашим банківським комітетом досить конструктивна. Сподіваюся, так буде і з іншими комітетами, на яких будуть розглядатися законодавчі зміни, необхідні для продовження співпраці з МВФ», — сказав він.

На новий транш можна буде сподіватися тільки після виконання зобов’язань України перед МВФ.

«І всі ці питання ми повинні врегулювати, щоб рухатися до досягнення угоди на рівні персоналу — staff level agreement — і далі виконувати попередні заходи і вже потрапляти з першим переглядом програми до Ради директорів МВФ», — додав заступник голови НБУ.

Нагадаємо, МВФ вважає, що для виділення Україні чергового траншу владі країни потрібно показати більше прогресу в реалізації політичного курсу і реформ.

При цьому в Кабміні сподіваються, що переговори з МВФ про новий транш повинні завершитися в липні, а гроші надійдуть у вересні.

У Верховній Раді обіцяють ухвалити всі необхідні МВФ закони до літа.