ГоловнеЕкономіка

У Нацбанку пояснили зростання інфляції в Україні

У травні поточного року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 9,5% (з 8,4% у квітні) і виявилася вищою за прогнозовану Національним банком України. У місячному вимірі ціни зросли на 1,3%, повідомляється на сайті фінансового відомства.

«Споживча інфляція виявилася вищою за траєкторію прогнозу, оприлюдненого в інфляційну звіті за квітень 2021 року. Це пов’язано, перш за все, з високоволатильними компонентами споживчого набору, зокрема істотним подорожчанням природного газу та соняшникової олії», — йдеться в повідомленні НБУ.

Уточнюється, що збільшилися темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари (до 11,2% р/р) перш за все, через подальше підвищення світових цін на продукти харчування.

Збільшення виробничих витрат на сировину та енергію спричинило підвищення ціни на хліб, макаронні, кондитерські вироби і м’ясні продукти. Зростання показника також підтримувалося стійким споживчим попитом.

«Підвищення вартості послуг прискорилося (до 8% р/р). Швидше дорожчали послуги закладів громадського харчування, культури і відпочинку, оренди, утримання та ремонту житла, а також курси іноземних мов і мобільний зв’язок. Вартість водійських курсів та обслуговування автомобілів продовжувала зростати, реагуючи на високий попит, а послуг таксі — через підвищення ціни на паливо», — додали в НБУ.

Через стійкий споживчий попит прискорилося зростання цін на непродовольчі товари (до 1,4% р/р).

Також збільшилися темпи зростання адміністративно регульованих цін (до 17,3% р/р).

«Вартість природного газу для населення стрімко збільшилася через підвищення світових цін і низьку базу порівняння. Прискорилося також подорожчання транспортних послуг, перш за все, через збільшення витрат на пальне та оплату праці», — підкреслили у прес-службі відомства.

У Нацбанку додали, що підвищення цін на тютюнові вироби сповільнилося через те, що посилилася конкуренція з боку електронних сигарет.

Відзначається, що зросла вартість пального (до 37,4% р/р). Це пов’язано з підвищенням світових цін на нафту і зі збереженням високого попиту з боку населення.

«Протягом найближчих місяців інфляційний тиск зберігатиметься, насамперед, через високі світові ціни, зокрема, на енергоносії та продовольчі товари», — йдеться в коментарі Нацбанку.

Напередодні повідомлялося, що з початку року ціни зросли на 6%. За рік інфляція в Україні прискорилася до 9,5%, а за останній місяць зростання цін склало 1,3%.

Раніше НБУ пояснив уповільнення інфляції в квітні.