Світ

У НАТО заговорили про посилення діяльності на сході Європи

Генсек НАТО Єнс Столтенберг має намір обговорити з міністрами оборони країн Альянсу розширення фінансування військової діяльності на східному фланзі. Про це Столтенберг сказав у понеділок, 15 лютого, на прес-конференції в Брюсселі.

За його словами, про активізацію НАТО на сході Європи йтиметься під час відеоконференції 17-18 лютого.

«Я маю намір запропонувати збільшити фінансування нашої основної діяльності щодо стримування та оборони. Це дозволить підтримати розгортання сил союзників у наших бойових групах на східному фланзі Альянсу, розгортання повітряної поліції, морське розгортання і проведення навчань», — заявив він.

За його словами, загальне збільшення витрат продемонструє відданість союзників статті п’ять Договору НАТО «і обіцянку захищати один одного».

«Я також запропоную посилити навчання і нарощування потенціалу для сусідніх країн-партнерів, так як профілактика — краще втручання», — сказав Столтенберг.

«Нам також необхідно використовувати більш глобальний підхід до вирішення глобальних проблем. Китай і Росія перебувають в авангарді авторитарної протидії міжнародному порядку, заснованого на правилах. Тому ми повинні розширювати наш політичний діалог і практичне співробітництво з партнерами-однодумцями для просування наших цінностей і захисту наших інтересів», — додав генсек.

Крім того, Столтенберг заявив, що Альянс готовий задіяти флот розвідувальних дронів. Планується, що вони будуть моніторити східний і південний фланг НАТО. Про це в Twitter повідомив прес-офіцер Ділан Уайт.

Також генсек пропонує почати обговорення ініціативи НАТО-2030 в рамках підготовки до саміту в 2021 році, а також заявив, що флот розвідувальних безпілотників з п’яти одиниць дронів AGS готовий до місій на східному напрямку.

Як відомо, НАТО створило чотири бойові групи, чисельністю 1000 осіб кожна, в Литві, Латвії, Естонії та Польщі, до складу яких входять військовослужбовці різних країн Альянсу.