ГоловнеЗдоров’я

У Німеччині масово відмовляються від вакцини AstraZeneca

Прем’єр-міністри кількох федеральних земель Німеччини закликають зробити вакцину AstraZeneca доступною для всіх бажаючих через те, що в пріоритетних групах від неї багато відмов, повідомляє Spiegel.

У Німеччині чітко визначені пріоритетні групи, які повинні першими отримати щеплення. Але через те, що багато хто з них не хочуть вакцинуватися препаратом AstraZeneca, ростуть побоювання, що ці дози будуть лежати на складах невикористані, тоді як інші люди продовжують чекати своєї черги.

Як і в низці інших країн ЄС, вакцину AstraZeneca в Німеччині рекомендували для людей, не старше 65 років. Водночас, серед молодшого населення з «груп ризику» нею також не хочуть вакцинуватися бо заявлений рівень ефективності нижчий, ніж у Pfizer-BioNTech або у Moderna, і через це трохи вищий ризик побічних реакцій.

Станом на середину тижня, Німеччина використовувала тільки 239 тисяч доз вакцини AstraZeneca з отриманих 1,4 мільйона.

Прем’єр Баварії Маркус Зьодер запропонував, щоб дози, які вже «пролежують» на складах, дозволили використовувати для вакцинації всіх бажаючих.

«Жоден флакон вакцини не може пролежувати або бути викинутим, тому що кожна вакцинована людина отримує захист для себе і для всіх», — заявив він.

До заклику приєднався і прем’єр землі Баден-Вюртемберг Вінфрід Кречманн і прем’єр Саксонії Міхаель Кречмер.

Раніше в уряді заявили, що планують пропонувати вакцину AstraZeneca ключовим держслужбовцям, щоб підвищити довіру до неї.

Останні опитування показують, що 34% німців взагалі не планують робити щеплення від коронавірусу.

Нагадаємо, що в Польщі вакцину компанії AstraZeneca рекомендували для людей до 70 років. Раніше в Польщі препарат рекомендували застосовувати для людей до 60 років, потім вік пацієнтів підвищили до 65 років.

Єдина вакцина, яка вже прибула в Україну — Covishield — індійський аналог AstraZeneca.