ГоловнеПолітика

У США ініціюють законопроект про партнерство з Україною

Група американських сенаторів повторно подає законодавчу ініціативу для надання допомоги і підтримки Україні. Про це йдеться в заяві сенаторів.

Акт про партнерство у сфері безпеки України подали сенатори Роберт Менендес, Джим Ріш, Роб Портман, Кріс Мерфі, Джон Баррассо і Джин Шахін.

«Оскільки Україна все ще залишається життєво важливим викликом у спроможності допомогти крихким демократіям протистояти тиску з боку внутрішніх і зовнішніх несприятливих сил, наше підтвердження рішучої двосторонньої підтримки України — як у Конгресі, так і в Білому домі — є важливим, як ніколи. Акт про партнерство у сфері безпеки України допомагає нам відновити відносини, вводячи багаторічну допомогу у сфері безпеки для захисту від російської агресії і заохочуючи прогрес у нестабільній програмі реформ. Ця законодавча ініціатива допомагає зберегти наше стратегічне партнерство, одночасно просуваючи інтереси національної безпеки США. Я з нетерпінням чекаю співпраці зі своїми колегами по обидви боки партійного міжряддя, щоб домогтися того, щоб ця ініціатива перетворилася на закон», — заявив сенатор Мерфі.

«Збереження суверенітету України має вирішальне значення як для національної безпеки США, так і для нашого світового порядку. Агресія Володимира Путіна проти України триває, і, таким чином, підтримка США теж має тривати з метою захисту права України на самовизначення», — сказала сенатор Шахін.

Основні положення Акта про партнерство у сфері безпеки України:

вимагає звіту про дипломатичну підтримку України з боку США протягом наступних 5 років;
заохочує Держдепартамент створити робочу групу з питань України з відповідними європейськими союзниками;
заохочує адміністрацію призначити спеціального посланника для України, який би служив сполучною ланкою США в питанні мирних переговорів у нормандському форматі і сприяв діалогу між країнами Чорноморського регіону;
санкціонує до 300 млн доларів на рік іноземного військового фінансування України при сертифікації, включаючи повноваження надавати Україні летальну військову допомогу;
вимагає звіту Міноборони і Держдепартаменту про можливості і необхідні потужності Збройних сил України, план надання Україні допомоги з питань безпеки і усілякі рекомендації;
прискорює передачу надлишків бойової техніки і озброєння Україні і закликає до стратегії, яка заохочує країни-партнери робити те саме;
санкціонує 4 мільйони доларів в рік на підготовку українських офіцерів у рамках Міжнародної програми військової освіти і підготовки (IMET).

На початку березня Пентагон виділив Україні новий пакет військової допомоги на 125 млн доларів. Гроші призначені для оснащення ЗСУ, щоб допомогти Україні «зберегти територіальну цілісність» і «поліпшити оперативну сумісність із НАТО».

Нагадаємо, 8 грудня Конгрес США підтримав проект військового бюджету на 2021 фінансовий рік, у рамках якого погоджено надання Україні 250 млн доларів військової допомоги.