ГоловнеЗдоров’я

У ВООЗ виділили чотири версії походження COVID-19

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) після своєї дослідницької поїздки в китайське місто Ухань виділили чотири можливі версії походження коронавірусу SARS-CoV-2, пише Інтерфакс.

«У розгляді залишилися чотири версії: передача від тварини людині через проміжного господаря (найбільш ймовірно), пряма передача вірусу від тварини людині (ймовірно), передача вірусу через заморожені продукти (малоймовірно), витік з лабораторії (вкрай малоймовірно)», — розповів російський учасник місії, заступник директора з наукової роботи Санкт-Петербурзького НДІ епідеміології та мікробіології імені Пастера Росспоживнагляду Володимир Дєдков.

Він додав, що інші версії походження захворювання вже були виключені фахівцями.

«Необхідні подальші дослідження», — зауважив експерт, додавши, що на сьогодні вже «є адекватне розуміння хронології подій».

Дєдков наголосив, що в природі даний вірус можна і не виявити.

«Це могла бути якась унікальна подія: патоген не закріпився в популяції диких тварин, а пішов у людську», — сказав він.

Нагадаємо, що експерти ВООЗ прибули в Китай 14 січня і після двотижневого карантину розпочали роботу — вивчення походження вірусу. Експерти побували в Уханьському інституті вірусології, Центрі хвороб тварин, лікарнях і на продуктовому ринку.