ГоловнеСоціум

Україна поліпшила позиції у рейтингу паспортів

Україна відразу на шість позицій піднялася в рейтингу паспортів світу, зайнявши 35 місце. Про це свідчать опубліковані дані Індексу паспортів за II квартал від компанії Henley & Partners.

Так, у період з січня по березень 2021 року Україна уклала безвізові угоди з Арубою, Кюрасао, Гренадою, Сен-Мартеном і Карибськими Нідерландами.

Тепер власники українського паспорта теоретично можуть подорожувати без візи або візи після прибуття в 136 країн світу.

Втім, через карантинні обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу в багатьох країнах, реальні можливості подорожувати для українців сильно обмежені.

У рейтингу перше місце, як і раніше, займає японський паспорт — громадянам цієї країни відкриті кордони 193 країн світу, незважаючи на чинну заборону на в’їзд іноземних громадян на територію Японії. На другому місці — сингапурський паспорт, який відкриває можливість для безвізових подорожей по 192 країнах світу. На третьому місці — Німеччина і Південна Корея (191).

Незважаючи на те, що після пандемії в Індексі було дуже мало змін, деякі з країн все ж продемонстрували видатні результати за останнє десятиліття. Так, у другому кварталі 2021 року Китай піднявся відразу на 22 позиції — з 90 місця з можливістю подорожувати по сорока країнах світу до 68 місця і доступом до 77 країн світу. Ще одна країна, яка показала найбільш вражаючі результати з 2011 року — ОАЕ — перемістилися з 65 на 15 місце. ОАЕ ведуть активні дипломатичні переговори з країнами по всьому світу. З паспортом ОАЕ можна подорожувати за 174 напрямками без візи або з візою після прибуття.

Нагадаємо, за підсумками 2020 року Україна піднялася в рейтингу паспортів до 41 місця.