ГоловнеЕкономіка

Україна сподівається на $700 млн від Світового банку — Мінфін

Україна в цьому році очікує виділення коштів від Світового банку. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю для Корреспондент.net.

За його словами, підв’язку до продовження співпраці з МВФ мають кошти другого траншу макрофінансової допомоги ЄС на суму 600 млн євро і гроші від Світового банку. В інтерв’ю для УНІАН Марченко уточнив, що йдеться про $700 млн.

«Днями розмовляв з керівником Світового банку в Україні. Обговорювали умови надання коштів. Що стосується першого траншу — це staff level agreement з МВФ. А для другого траншу — прийняття пакету аграрних законів, що, в принципі, реально. Верховна Рада буде засідати через тиждень в режимі пленарних засідань. Тому є шанси розглянути ці законопроекти і отримати $700 млн — два транші Світового банку», — заявив Марченко.

Міністр нагадав, що переговори з МВФ тривають, адже цей курс дозволяє очікувати продовження співпраці зі Світовим банком, з Європейською комісією.

«Ідеться як про отримання кредитної допомоги, так і про в цілому більш лояльне ставлення до України. Це дозволить запозичувати під більш низьку прибутковість, підвищить вартість наших цінних паперів і, відповідно, — знизить боргові ризики країни. Міністерство фінансів готове до будь-яких сценаріїв, але ми впевнено сподіваємося мінімізувати ризики. Програма Стенд-бай розрахована на 18 місяців і закінчується в грудні цього року. Тому ми плануємо отримати кошти від МВФ в рамках поточної програми до кінця року», — сказав Марченко.

Нагадаємо, в поточному році Україна очікує отримати три транші від МВФ на $2,2 млрд. У червні минулого року фонд затвердив програму на $5 млрд на підтримку української економіки у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Також повідомлялося, що в найближчі півроку Верховна Рада зосередиться на виконанні «структурних маяків» МВФ. Про це заявив перший заступник голови фракції Слуга народу Олександр Корнієнко.