ГоловнеПолітика

Україна візьме участь у навчаннях з колективної оборони НАТО

Україна цьогоріч візьме участь у семи військових навчаннях НАТО з колективної оборони. Про це повідомляє Міністерство оборони.

За словами глави оборонного відомства Андрія Тарана, в умовах тривалої російської агресії та її ескалації, для України особливою ​​мотивацією прагнути до членства в Альянсі є принцип статті 5 Вашингтонського договору (про створення НАТО, — ред.) Колективна оборона — один за всіх і всі за одного.

У зв’язку з цим участь України в навчаннях альянсу саме з цієї тематики наразі набуває особливого значення.

«Ми багато років під час спільних навчань і тренувань, участі в органах військового управління набували сумісності з НАТО. Українські військові заслужили добру славу професійних, кмітливих і сміливих серед колег з Альянсу. Це визнання трансформувалося в довіру і готовність залучати українців до відпрацювання «колективної оборони», яка для НАТО полягає в тому, що напад на будь-яку з країн-членів розглядається, як напад на всіх», — заявив Таран.

Так, серед навчань, до участі в яких Північноатлантичний альянс запросив Україну — Steadfast Cobalt, Ramstein Apex, Ramstein Ambition, Steadfast Defender, Noble Bonus, Steadfast Jupiter і Steadfast Leda.

Напередодні президент Володимир Зеленський в розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом заявив, що вступ України в альянс є єдиним шляхом до закінчення конфлікту в Донбасі. Київ просить надати план дій щодо членства.

А сьогодні в уряді Німеччини повідомили, що питання вступу України в НАТО наразі не стоїть.