Економіка

Україна зобов’яже техногігантів платити ПДВ

Верховна Рада 286 голосами прийняла в першому читанні законопроект №4184, який передбачає введення податку з продажів електронних послуг техногігантів.

Як зазначено в пояснювальній записці, надання компаніями-нерезидентами електронних послуг для фізичних осіб, які не мають статусу суб’єкта господарювання, не дозволяє ефективно реалізувати правила оподаткування ПДВ.

«Це призводить до втрат державного бюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників. Тим самим, порушуються базові принципи рівності і нейтральності оподаткування платника податків», — відзначають автори законопроекту.

У пояснювальній записці також наводиться приклад про те, що в 2017 році в Російській Федерації був введений податок, який зобов’язав нерезидентів сплачувати податок на додану вартість із продажу на території РФ електронних послуг. Серед технологічних гігантів у контролюючому органі зареєструвалися Apple, Google, Microsoft, Netflix, Wargaming Group, Bloomberg, Alibaba, Booking.com та ін.

Закон визначає перелік електронних послуг.

Документ звільняє від ПДВ поставки електронних послуг шляхом надання доступу до електронних освітніх (навчальних) ресурсів у рамках надання освітніх послуг.

Проект включає нерезидентів у перелік осіб, які реєструються платниками ПДВ і встановлює правила визначення місця поставки електронних послуг (B2C).

При цьому передбачається спрощена процедура реєстрації платника ПДВ для постачальників-нерезидентів. Вона може здійснюватися віддалено в електронній формі на спеціально розробленому веб-порталі. Сплата податкового зобов’язання для нерезидента буде в іноземній валюті.

Нерезидентів звільняють від обов’язку реєструвати податкові накладні.

Нагадаємо, в кінці минулого року Верховна Рада знизила ПДВ для аграріїв з 20% до 14%.