ГоловнеСоціум

Українцям розповіли, як записатися на вакцинацію

Усі охочі зможуть починаючи з 1 березня записатися в лист очікування на вакцинацію від COVID-19. Відповідна послуга буде доступною через додаток Дія і портал Дія, а також контакт-центр МОЗ з питань COVID-19. Про це на брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер.

«МОЗ спільно з Мінцифрою збільшили кількість послуг, які може отримати громадянин у своєму смартфоні або з комп’ютера, не виходячи з дому. Ми створили послугу — запис у лист очікування на вакцинацію від COVID-19, який буде доступний у додатку і на порталі Дія. Це дуже важливо і стосується українців, які хочуть записатися в чергу (на вакцинацію) у віці від 18 до 59 років», — повідомив Кучер.

Він нагадав, що, відповідно до дорожньої карти вакцинації, передбачена така послідовність вакцинації:

на першому етапі вакцинуватимуть медпрацівників лікарень, які працюють із хворими на COVID-19, жителів закладів для людей похилого віку, військовослужбовців у зоні проведення ООС;
на другому етапі — медпрацівників, осіб у ​​віці 80+ і соціальних працівників;
на третьому етапі — осіб у ​​віці від 65 років, працівників критично важливих структур, державної безпеки, працівників сфери освіти;
на четвертому етапі — осіб від 60 років, осіб із хронічними захворюваннями, осіб, які працюють і відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Українці у віці від 18 до 59 років, які не входять до зазначених груп вакцинації, можуть вакцинуватися на п’ятому етапі.

Нагадаємо, Кучер також повідомив, що перша партія вакцин прибуде в Україну протягом години. Це буде вакцина Oxford / AstraZeneca індійського виробництва.

Напередодні вакцину вже зареєстрували в Україні для екстреного медичного застосування. Препарат випускає індійський виробник Serum Institute. Вакцина має локальну (торгову) назву CoviShield.